Praktische tips bij angst
Op deze pagina staan een aantal praktische tips voor honden met vuurwerkangst, verlatingsangst, angst voor mensen en honden. Angst is een negatieve emotie en heeft invloed op verminderd welzijn van de hond. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe je dit kunt verlagen.
Goede socialisatie voorkomt![]() Een hond kent twee socialisatieperiodes. De eerste socialisatie-periode loopt van 3 tot ongeveer 12 weken. In deze periode moeten pups zoveel mogelijk in aanraking komen met de dagelijkse dingen; contact met mensen, soortgenoten en geluiden. Hoe meer een pup meemaakt in deze periode, hoe minder groot de kans is dat hij angst ontwikkelt op latere leeftijd. De tweede socialisatieperiode loopt van ongeveer 3 tot 6 maanden. De geleerde dingen uit de eerste socialisatieperiode moeten worden herhaald en mogelijk kunnen er nog dingen ingehaald worden. Voor beide perioden geldt dat het onbekende niet opgedrongen moet worden, maar een leuke ervaring moet zijn! Een pup overvoeren met veel prikkels leidt dus niet tot een goede socialisatie en een stabiele hond op latere leeftijd.
Laat een pup dus rustig wennen aan verschillende prikkels en zorg dat het een prettige ervaring is. Sluit medische oorzaken uitDe oplossing: opnieuw leren wennen
Angst is een negatieve emotie. Het is belangrijk om de hond te leren omgaan met datgene waar hij bang voor is. De hond kan weer leren wennen aan de situatie waar hij angstig voor is, door hem stapsgewijs hieraan bloot te stellen. Zo kun je een hond die angstig is voor bijvoorbeeld andere honden, langzaam leren wennen door op een afstand te gaan staan. Pas als de hond relaxed kan zijn, wordt de afstand tot de andere hond verkleind. Vaak wordt de hond ook beloond of afgeleid met spel of voer. Als deze ervaring prettig is voor de hond, dan wordt de situatie positief in plaats van negatief. Voor honden met hevige angst is het belangrijk om de juiste stappen te nemen. Een hondengedragstherapeut kan u hierbij helpen.
Straf maakt angst erger
Als een hond wordt gestraft voor zijn angst, zal de angst niet afnemen, maar juist erger maken. De hond heeft er een probleem bij: tijdens een angst opwekkende situatie moet hij ook nog rekenen op straf, terwijl hij juist steun nodig heeft.
Troosten maakt angst meestal niet erger
Als eigenaar zou u -theoretisch- het angstgedrag van uw hond kunnen versterken door de hond te troosten. Over dit onderwerp wordt echter veel onzin geroepen. Het is ook een moeilijk onderwerp, want het heeft alles met ingewikkelde leerprocessen te maken.
Het veelgehoorde advies om uw hond 'niet te troosten' betekent niet dat u uw hond volledig moet negeren. Het betekent ook niet dat u geen aandacht aan de hond mag besteden. Honden die al angstig zijn, voor bijvoorbeeld vuurwerk, hebben behoefte aan steun en informatie van de eigenaar. U mag uw hond gerust bij u roepen, het commando 'af' geven en een kriebel geven of een 'braaf'. Maar wat u beter niet kunt doen, is hoger praten of zielig doen, dat is anders dan normaal en kan bijdragen aan de onrust op dat moment. Het risico op belonen van de angst is vooral aanwezig bij jonge honden die juist nog geen angst hebben ontwikkeld. Ze schrikken bij iets nieuws, checken wat de eigenaar doet, en dan kunnen ze door een verkeerde reactie leren dat de knallen inderdaad belangrijk genoeg zijn om op te letten, omdat het baasje heel anders doet dan normaal. Bij honden met reeds ontwikkelde angst geldt dit principe niet. Hier kunt u juist de angst verlagen door steun te geven. Onderzoek toont aan dat deze steun de stress kan verlagen. Maar de hond moet wel leren om zelf om te gaan met de angst; hiervoor is trainen wel belangrijk. Leer hond stapsgewijs alleen zijn
![]() Een hond is een sociaal wezen en het is onnatuurlijk voor hem om alleen te zijn met 8 weken. Om de pup de eerste nachten bij de nieuwe eigenaar thuis alleen te laten is een slecht advies. Beter is het om de pup de eerste dagen naast het bed te laten slapen, of zelf naast de bench te gaan slapen. Als de pup dan overdag leert dat hij niet de hele tijd achter de eigenaar kan aanlopen, en hij met kleine stapjes van een paar minuten per keer went aan alleen zijn, komt het meestal vanzelf goed. Aanleren om alleen te zijn kan het beste in de socialisatieperiode gebeuren. Het tempo waarin een pup leert alleen achter te blijven verschilt per individu. Het is onrealistisch om er vanuit te gaan dat de pup dit altijd leert binnen 2 weken zodat de pup dan alleen kan blijven op een werkdag.
Als een hond op latere leeftijd nog niet alleen kan zijn, dan betekent dat niet, dat een hond dat nooit meer kan leren. Het kost wel tijd om stapsgewijs de tijdsduur uit te bouwen. |
Angst voor vuurwerk hertrainen
![]() Een geluids-cd is een hulpmiddel om huisdieren te leren wennen aan geluiden van vuurwerk (en onweer). Bij pups die nog moeten wennen en bij honden met matige angst kan deze zelfstandige CD-training tot goede resultaten leiden. Bij honden met hevige angst is het aan te raden om hulp te vragen bij een deskundige gedragstherapeut, zodat er een stappenplan op maat wordt gemaakt voor uw hond. Inclusief ondersteunende middelen om angst te verlagen. Soms is deze stap nodig om de angst te kunnen verminderen. Inzicht in de oorzaken van het angstgedrag zijn belangrijk om te kunnen bepalen welke angstvermindering te behalen valt.
Tips bij vuurwerkangst
10 tips te voorkomen dat honden in blinde paniek verdwijnen...Ondersteuning van medicatie![]() Bij het hertrainen van een angstige hond kan het verstandig zijn om ondersteunende middelen te gebruiken. Het is belangrijk om dit in overleg met de dierenarts te doen.
Er is keuze uit medicatie (Clomicalm, Diazepam, Pexion, Sileo, Alprazolam, etc), maar bijvoorbeeld ook andere middelen zoals voedingssupplementen (Zylkene, Telizen, Royal Canin Calm Diet, etc.) of Bach Bloesem remedies, feromonentherapie en homeopathie. Wanneer medicatie?
Niet doen => vuurwerkpilletjes geven met de werkzame stof Acepromazine, zoals Vetranquil en Calmivet. Dit versuft de hond, maar remt de angst niet. Tijdens Oud & Nieuw lijkt dit middel te helpen, maar het jaar erop merken de meeste eigenaren een verergering van de angst. Er zijn voldoende alternatieven zonder deze bijwerking die wel angstremmend werken. Andere hulpmiddel om angst te verlagenNaast het geven van ondersteunende voedingssupplementen of medicatie, zijn er hulpmiddelen om de hond te kalmeren. Sommige honden hebben in hele spannende situaties baat bij het dragen van een Thundershirt. Dit zit strak om het lichaam en kan dan daardoor ontspannend werken. Het shirt mag echter niet te lang en te strak zitten. Een thundershirt wordt idealiter ingezet in de situaties waarin de hond angstig is.
Meer info vuurwerkangst |