Verlatingsangst bij honden
In de volksmond gebruikt men de term verlatingsangst voor alle honden die niet alleen thuis kunnen zijn. Meestal gaat het om honden die als ze alleen zijn gaan blaffen, janken en slopen. Verlatings- of scheidingsangst gaat gepaard met een lage lichaamshouding en de hond begint snel na vertrek van zijn eigenaar met janken, blaffen en ander ongewenst gedrag. Het gedrag blijft aanhouden gedurende de afwezigheid van de baas en stopt pas wanneer hij terugkomt. Echte verlatingsangst treedt elke keer op als de hond alleen achtergelaten wordt. Lang niet alle honden met 'alleen-thuis-zijn-problemen' hebben dus echt verlatingsangst. Er zijn naast verlatingsangst nog veel meer redenen waarom een hond (nog) niet alleen thuis kan zijn. Hieronder staan een aantal oorzaken vermeld.
Verlatingsangst en aanhankelijkheid
![]() Hierbij gaat het vaak om bijzonder aanhankelijke honden die zo dicht mogelijk bij de baas willen zijn. Ze lopen de eigenaar achterna en wachten achter de badkamer- of toiletdeur tot de baas weer tevoorschijn komt. Bij het zien volgt dan een uitbundige en opgewonden begroeting, ook als deze slechts gedurende zeer korte tijd in een andere ruimte was. Als de baas er aandacht aan besteedt dat de hond achter hem aanloopt en vaak de hond extra knuffelt als deze dicht bij de baas komt liggen, wordt het gedrag versterkt.
Te lang alleen thuisEen hond is een sociaal dier en niet gewend om voor langere tijd alleen te zijn. Het is ongewenst om een hond 8 uur alleen achter te laten als u naar uw werk moet. Uit onderzoek blijkt dat veel honden moeite hebben met alleen thuis blijven. Een groot gedeelte van deze honden blaf of sloopt trouwens niet. Eigenaren denken dat hun hond alleen thuis kan zijn, maar als ze het filmen zien ze pas hoe onrustig hun hond is.
De hond heeft niet geleerd alleen te zijn
Omdat een hond een sociaal dier is, moet hij dus leren zonder de eigenaar achter te blijven. Als een hond dit niet stapsgewijs geleerd heeft, kan dat een reden zijn om ongewenst gedrag te vertonen tijdens het alleen zijn. Het begint dus al vaak als pup. Kijk bij praktische tips hoe je dit kunt voorkomen.
Janken en slopen is mogelijk aangeleerd![]() Een jonge hond onderzoekt zijn omgeving en zal bij afwezigheid van de eigenaar al snel ontdekken dat het vernielen van kussens een leuk kan spel zijn. Tussen de 12 weken en een half jaar kan ook het wisselen van tanden aanleiding zijn tot vernielen.
Zeker bij pups wil men nog weleens alles doen om het dier 'gelukkig' te maken. Bij het kleinste piepje krijgt de pup aandacht. En als het dier iets sloopt 'moppert' de baas op vriendelijke toon dat het niet de bedoeling is. De pup leert dat piepen en slopen aandacht oplevert en in combinatie met plotseling (te) lang alleen laten is het inzetten van eerder succesvol gedrag een goeie strategie. Ook volwassen honden kunnen slopen omdat ze dit leuk vinden. |
Baas weg; dan waakt de hond![]() Als de baas van huis is kan de hond het als zijn taak zien om huis en haard door middel van blaffen te verdedigen tegen alles wat voorbij komt. Bij sommige rassen is dit genetisch bepaald; verschillende hondenrassen zijn gefokt voor waak- en verdedigingsdoeleinden. Ook bij veel gezelschapshondjes is de neiging om te waken en het territorium te bewaken een rasgebonden eigenschap.
Verleren na ziekte of verhuizingAls de baas voor langere tijd hele dagen thuis is geweest is de hond gewend geraakt aan altijd iemand om zich heen. Dit kan door ziekte komen, maar ook een periode van zwangerschapsverlof. Als de eigenaar dan voor de hond 'opeens' weer een aantal uren per dag weggaat kan de hond hier niet altijd mee omgaan. Ook een verhuizing kan aanleiding zijn dat de hond die eerder prima alleen kon zijn dat in een nieuwe omgeving niet meer kan, of wijzigingen in de gezinssamenstelling (kinderen het huis uit).
Oud en de weg kwijtDe oudere hond kan onzeker worden en zelfs last hebben van dementie. In beide gevallen kan het alleen thuis zijn moeilijkheden gaan opleveren. Zelfs als de hond het voor die tijd goed kon.
Te weinig bewegingEen hond die te weinig per dag beweegt of mentale bezigheden heeft, kan als er toezicht ontbreekt uit verveling gaan slopen. Leerervaringen gaan dan ook een rol spelen in het probleemgedrag. Angst hoeft hier dus geen rol te spelen, en er is dan in zo'n geval ook geen sprake van verlatingsangst.
Behandeling van verlatingsangstEerst moet vastgesteld worden of er wel echt sprake is van verlatingsangst. Dat kan alleen door het gedrag van de hond te filmen als hij alleen is. Als er angst zichtbaar is op de video, is het zinvol om een gediplomeerd gedragstherapeut in te schakelen zodat u meteen met de juiste adviezen aan de slag kunt. Is er geen sprake van angst, kijk dan eerst bij de praktische tips of deze van toepassing kunnen zijn op uw hond.
|